Woningen fors sneller verkocht

Makelaarsvereniging NVM meldt dat het aantal verkochte woningen landelijk gezien nog steeds toeneemt, maar dat de groei wat afvlakt. Hoe verhouden de landelijke NVM-cijfers zich met die van Noord-Kennemerland?

Zetten we het eerste kwartaal van 2017 af tegen het eerste kwartaal van 2016, dan zien we dat ten opzichte van een jaar eerder landelijk ruim tien procent meer woningen zijn verkocht. In Noord-Kennemerland, gaat het er iets rustiger aan toe: het aantal verkochte woningen is met zeven procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. De gemiddelde koopwoning is landelijk gezien 8,8 procent duurder geworden, in Noord-Kennemerland is er een stijging van 8,2 procent ten opzichte van een jaar geleden. NVM meldt bij dit alles wel dat het gaat om de ‘voorlopige cijfers’ van 2017.

Verkooptijd

Wat in het oog springt, dat is de dalende verkooptijd. Landelijk gezien staat een woning 77 dagen te koop (in het eerste kwartaal van 2016 was dat nog 108 dagen). In de regio Noord-Kennemerland is de tijd dat een huis te koop staat echter nog flink lager. Stond een jaar geleden een woning 128 dagen te koop, nu bedraagt de verkooptijd slechts 56 dagen. Een afname van liefst 56 procent, terwijl dit percentage nog wordt opgekrikt door het aandeel vrijstaande woningen, die gemiddeld 118 dagen te koop staan (landelijk is dat 175 dagen).

De tijd dat een woning te koop staat, gemeten per kwartaal.
De tijd dat een woning te koop staat, gemeten per kwartaal. (bron: NVM Makelaars)

Geef een antwoord